De Drentsche Natuurgebieden

De 3 nationale parken en tientallen natuurgebieden in Drenthe bieden ongekende rust en ontpanning.

star
star
star
star
star
star

Hier vind je vele wandelingen en bezienswaardigheden die je in de Drentse natuur kan vinden. Loop of fiets door oer bossen, heide velden met Drents vee, waterrijke veen gebieden of zanderige gronden met veenbes struiken.

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Landal - Hof van Saksen

Meer info & boeken

Center parcs - Huttenheugte

Meer info & boeken

Booking.com - Hotel de Vlijt

Meer info & boeken

Heide en bos op het Drouwenerzand

Wandeling door bos en heide

Deze wandeling van 4,5 km start bij de ingang van het Drouwenerzand attractiepark. Daar de weg oversteken en je loopt direct het bos in. De route wisselt af met loof en naaldbos, heide en stuifzand gebieden.

Heide en Zand

Het is een mooi stukje natuurgebied waar je goed kan zien hoe afwisselend het gebied eigenlijk is. Lange tijd was het hier door het plaggen van de bovenlaag dor geworden en kreeg het stuivende zand vrij spel. Nu is door wat bebossing (en daar ook weer verdunning van), de situatie zoals het nu is: Een afwisselend gebied.

Wandeling: De Slokkert - Drentsche Aa

Het Dorp van Bartje

De wandeling door het beekdal De Slokkert bevindt zich in het zuidelijke gedeelte van het Nationaal park de Drentsche Aa. De route start in het pittoreske Rolde bij het streekmuseum "Het Dorp van Bartje".

Video van de wandeling:

Schaapskooi

Je komt bij de Schaapskooi en daar kan je in de wolwinkel komen kijken. De grote schaapskudde van wel 400 schapen zijn overdag waarschijnlijk ergens op het Balloërveld aan het grazen.

Wist je dat: De herders van Schaapskudde Balloërveld, ervoor gezorgd hebben, dat het zeldzame ras Drents Heideschaap voor uitsterven werd behoed? De wandelroute loopt over de uitgestrekte heide Balloërveld met enkele grafheuvels. Met een beetje geluk kan je het Drentse Heideschaap daar ook zien grazen.

Het beekje Slokkert kronkelt door het landschap en ligt mooi tussen de bomen en ander groen.

Vlak bij de kerk in Rolde, komt u langs de 2 mooie grote Hunebedden D17 en D18.

Wandeling Melkweg pad

Zonnestelsel op schaal

Deze korte wandeling door het bos is op schaal van het zonnestelsel gemaakt. Je komt elke keer weer een planeet tegen die qua grote en onderlinge afstand op de zelfde schaal zijn. Zo is elke stap die je zet op die schaal zo'n 2,5 miljoen kilometer!

Video van de wandeling:

10 liter water weegt?

Op de wandeling van 2,5 kilometer kom je ook de gewichten vergelijking vlonders tegen. Hier kan je een "emmer met 10 liter water" optillen op verschillende planeten. Wist je dat die emmer op Jupiter meer dan 25 kilogram weegt, terwijl je hem op de maan met 1 vinger kan optillen?

Radiotelescopen

De wandeling start tegenover het herinnering centrum Westerbork en loopt naar de ingang van het voormalig kamp Westerbork. Daar zie je ook de rij gigantische radiotelescopen staan.

Tip: Je kan deze wandeling dus prima combineren met een bezoek aan het voormalig kamp. Wil je niet 2,5 km terug wandelen kan je ook met de bus terug.

Kamp Westerbork

Bargerveen

Een extra zachte atletiek baan

Dit gebied ken een mooie afwisseling van verschillende begroeiingen. Er liggen veel meertjes met berkenbomen. Er zijn uitgestrekte heide velden waar ook de schaapskudde doorheen trekt. Verder liggen er drassige moerassen waar je langs kan wandelen. Veel wandelpaden die er doorheen lopen voelen aan als een extra zacht verende atletiek baan.

Video Bargerveen

Hoogveen

Het Bargerveen is een uniek natuurgebied waar je kan ervaren hoe het hoogveen lang geleden nog was. Natuurbeheer houdt hier het waterpeil in stand zodat de natte lagen veen weer kunnen groeien.

Boertanger moeras

Het Bargerveen is een restant van het vroegere Bourtanger moeras. Dit moeras zat toen vol met veen en is vanaf de 16e eeuw grotendeels afgegraven. Het natte veen werd in blokken te drogen gelegd, en daarna werd het verscheept als turf.

Wist je dat de bovenste laag hoogveen niet interessant was om af te graven. Daar is men pas in het begin van de 19e eeuw aan het ontginnen geslagen.