Van A tot Z informatie over Drenthe

Vind alle informatie over de steden en dorpen in Drenthe. Graaf in de informatie over het ontstaan van de Hondsrug. Ontdek de geheimen van de vele Hunebedden. Ervaar het dialect, zoals dat van Bartje en vele andere (on)bekende Drentenaren.

Reis mee in de geschiedenis met Vincent van Gogh. Vincent, zo verknocht als hij was aan de uitgestrekte natuur. Hij schilderde het geploeter van de plaggeraars in het veen van Drenthe, en deelde deze historische informatie ook via vele brieven aan zijn broer.

Geologische geschiedenis en de Hondsrug

Lang, heel lang geleden was het landoppervlak van Drenthe bedekt met gletsjers en ijs. Dit schoof langzaam vanaf Scandinavië Drenthe in en bracht steen en zand mee. Het gevolg was dat de Hondsrug ontstond, een verhoging in het midden van Drenthe. Drenthe leek vanaf dat moment wel op een omgekeerd soepbord.

De lagere, natte delen van Drenthe werden bedekt met dikke lagen veen en grote moeras gebieden. Om bij de hogere gebieden te komen, kon je er maar op enkele plaatsen doorheen. Zo ontstond dan ook bijvoorbeeld Coevorden, als strategische doorgang naar het noorden of terug.

Direct aan het Pieterpad ligt de Poort van Drenthe: Kunstwerk als symbool van de doorgang over de hoger liggende gebieden in drenthe. De poort van Drenthe

Van het veen is maar op enkele plaatsen nog wat over. Het meeste is de laatste eeuwen afgegraven, gedroogd en als turf opgestookt in kachels.

Geschiedenis van de bewoners

Je kan op verschillende plaatsen in Drenthe de rijke prehistorie ervaren. Het landschap in oer provincie heeft uiteraard de Hunebedden en aardewerk als erfenis van het trechterbekervolk. Er zijn ook de vele grafheuvels uit de bronstijd, veelal te vinden op verschillende heidevelden zoals het Balloërveld. Resten van Keltische velden of, akkers waarop primitieve graansoorten als spelt werd verbouwd. Deze akkers, vaak zo'n 30 bij 30 meter, werden omrand met het afval zoals boomstronken, stenen en oogstafval uit die akkers. Deze randen kan je vaak nog zien.

Het meisje van Yde die waarschijnlijk als offer of als straf om het leven is gebracht en in het moeras bij het plaatsje Yda is gelegd. Een reconstructie van haar vind je in het Drents Museum. Verschillende veenlijken stammende uit de Brons- ijzer- en Romeinse tijd zijn door de turfstekers gevonden. Door het zure water in die moerassen zijn de skeletten vergaan, maar de huiden bewaard gebleven.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh tekening

Vincent bezocht in 1883 Drenthe. Hij schilderde en tekende de heide, de ploeterende mensen in het veen, en de landschappen. Hij schreef brieven aan zijn broer en daardoor weten we dat Vincent het zwaar had de armoede te zien. Hij vertrok door geldgebrek ook weer uit Drenthe. In Nieuw-Amsterdam staat nog het huis, waarin Vincent 2 maanden logeerde. Zijn slaap/ werkkamertje ziet er nog uit zoals het was, in 1883.

Mooi natuurgebied in Drenthe

Puur natuur wordt ook wel in een zin genoemd met bossen en heide. Toch is het op de grote stille heide niet helemaal natuurlijk. Natuurgebieden zoals heidevelden zijn eigenlijk pas een paar eeuwen geleden ontstaan door overbegrazing van de koeien en schapen, die door mensen daar gebracht zijn. De voedselarme grond in deze natuurgebieden is ideaal voor de verschillende soorten heideplanten. In augustus en september zie je die heidevelden dan ook helemaal paars kleuren. De vlierbes op de voedselarme heide grond van natuur park De Klencke O het is hier zoo eigenaardig en zóó stil, zóó vredig. Ik kan er geen ander woord voor vinden dan vrede. Veel er over praten, weinig er over praten, 't is al mee 't zelfde, doet er niet aan toe of af.

Uit: Drenthe: Brieven aan zijn broeder - Vincent van Gogh

Een aantal natuurgebieden bestaan nog uit veen: natte gebieden waar de kleine veenplantjes zich langzaam weer aansterken. Het Bargerveen en het Fochtelooerveen zijn 2 van die gebieden, ze bieden plaats aan vele verschillende soorten flora en fauna: Zo broeden in de laatste sinds kort weer Kraanvogels.

Andere mooie natuurgebieden zijn de 3 nationale parken Dwingelderveld, Drentsche Aa en het Drents-Friese Wold en uiteraard de vele natuurparken zonder nationale status. Ook deze hebben eenieder hun eigen pracht en mogelijkheden tot een ontspannend bezoek.

Het weer in Drenthe

Een praatje over het weer is egenlijk altijd goed. Is het slecht weer, veranderd het wel weer. Is het goed weer, is het weer helemaal goed! Het praatje is wat er toe doet.

Weervoorspelling aankomende dagen:

Weer voorspelling Drenthe aankomende dagen

Weer overzicht gemiddelden voor Drenthe

gemiddeld per dag in de maand middag
temp °C
Zon uren mm neerslag
Januari 4 2 2,4
Februari 5 3 2,0
Maart 9 4 2,3
April 12 5 1,5
Mei 17 7 2,1
Juni 19 7 2,2
Juli 21 7 2,7
Augustus 22 6 2,5
September 18 5 2,6
Oktober 14 6 2,7
November 8 3 2,6
December 6 2 2,6

Moi! Het Drents dialect

Het Drents dialect bestaat uit vele verschillende takken. Elke regio of dorp valt de klank of klemtoon net weer iets anders uit.

Drents Nederlands

Holdt de bomen de bladen lang, ben dan veur een strenge winter bang!

Blijven de bladeren lang aan bomen, hou dan rekening met een strenge winter.

"Moi!" zegt de Drent als begroeting in Drents dialect: "hoi" betekent dat dus. Even wennen misschien want elders in het land betekent dit "moi" ook wel "mooi".

En toch zit er in beide een kern van waarheid in: Mooi is de natuur Drenthe, en welkom ben je er, of je nu alleen komt of je neemt je hele familie mee op vakantie!

Wie döt mij wat, wie döt mij wat? Wie döt mij wat vandage? Ik Heb de banden vol met wind. Nee ik heb ja niks te klagen

Fietse van de Drentse band Skik.

Steden, brink- en lintdorpen

Samen met nationale natuurparken en het Unesco Geopark de Hondsrug bestaat er in Drenthe ook nog het nationaal beek- en esdorpen landschap de Drentsche Aa. Een gebied waar de beekjes door het beekdal kronkelen. Maar ook de boerderijen en idyllische es dorpjes met hun brinkjes een behoudende status hebben gekregen.

Zo gaat het ook met een groter wordend aantal Rijks beschermend stads- en dorpsgezichten. Meppel, Assen en Coevorden hebben dit soort stadsgezichten. En er zijn meer dan 20 gebieden in dorpen met dit predicaat. Zo zijn een aantal esdorpen waarvan de brinken en hun aansluitende boerderijen deze beschermende gezichten status hebben.  Unieke dorpen om te bezoeken is het museumdorp Orvelte of het gevangenis dorp Veenhuizen.

Lindorpen zien we in Drenthe onder andere terug langs de rechte wegen of vaak naast kanalen. Deze werden vroeger gegraven om de turf mee te verschepen.

Wist je dat?

Drenthe hoogte kaart.
  • Drenthe in de prehistorie dichter bevolkt was dan de randstad?
  • Dat het Drentse woord "smok" kus betekend?
  • Dat het Hof van Saksen 768 meter aan glijbanen heeft?
  • Centerparks de huttenheugte zijn dome volledig heeft vervangen in 2021?
  • Dat het Vakantiepark Puur Exloo super deluxe is?

Op vakantie naar Drenthe.

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Aanrader! Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 600 meter met de glijbaan kan!

Onlangs bij Center Parcs de Huttenheugte

Blije bezoeker van Centerparks in Huttenheugte! title= Wat lief! Bewoner Huttenheugte dankbaar!

Center Parcs de Huttenheugte

Center parcs Huttenheugte Zwemparadijs

Vernieuwd! Zwemparadijs dome volledig vervangen én de VIP cottages met vele luxe vernieuwd in 2021 en 2022.

Hotel de Vlijt Fletcher

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden. Fletcher logo.

  • Zie de aanbiedingen
    bij onze partners:
  • Vakantieparken
  • Centerparcs logo.
  • Landal logo.
  • Roompot logo.
  • De Jong Intra logo
  • Arrangementen
  • Voordeeluitjes logo
  • Hotels
  • Hotel De Bonte Wever logo
  • Fletcher logo.
  • Accommodaties
  • Natuurhuisje-logo
  • booking.com logo
  • Heerlijke huisjes logo
  • Tui logo
  • Boeren glampings
  • Boerenbed logo
  • Farmcamps logo
  • Campings/ Glampings
  • Anwb logo
  • Eurocampings logo