Hunebedden bezoeken

In Drenthe vind je vrijwel alle hunebedden van Nederland. Kom je over de Hunebed Highway, heb je maarliefst 45 hunebedden die je kan bezichtigen.

Check welke hunebedden je het mooiste vind en combineer je bezoek met een wandeling, of bezoek het Hunebed museum.

Tekening van hunebed D27, Borger.

Hunnebedden kaart.

Overzichtkaart van alle hunebedden.

In Nederland staan 53 hunebedden. Het aantal dekstenen (die stenen die het dak vormen) loopt soms op tot wel 9.

In de kaart word het aantal dekstenen getoond als je op het hunebed icoontje tikt of naar wijst.

De mooiste hunebedden.

Waar is het mooiste hunebed?

Onderstaande tabel geeft de mooiste hunebedden aan. We kijken dan naar huidige staat, grote en ligging in de omgeving.

# hunebed score
1 D27 Borger
2 D53 Havelte
3 D18 Rolde
4 D45 Emmerdennen
5 D49 Sleenerzand

Hunebed D28 borger

Hunebed D27 Borger. Hunebed D27 in Borger. Met rechts op de achtergrond het Hunebedcentrum.

Vele mensen zullen het met mij eens zijn dat dit hunebed het mooiste en indrukwekkendst is.

Er zijn zelfs verschillende redenen aan te geven waarom dat zo is. Op de eerste plaats is het met 22,55 meter lengte, de langste van allemaal. Voorts heeft ie ook nog eens de zwaarste deksteen van 20 ton. Verder is het opmerkelijk is dat deksteen 5+6, 2 helften van dezelfde steen zijn.

Als je meer te weten wil komen over hunebedden, is dit dé plek! Je kan hier namelijk ook naar het Hunebedcentrum.

Borger en haar glooiende omgeving is prachtig en bezaaid met hunebedden. Op deze wandeling over de hondsrug kan je er maar liefst 8 bezoeken!

Hunebed D53 Havelte

Dit imposante hunebed is 18,90 meter lang en heeft 9 dekstenen. Het is door onderzoeker van Giffen tot 2 x toe gerestaureerd.

De eerste keer heeft er grond onderzoek plaatsgevonden, en zijn er vele (scherven van) trechterbeker-potten gevonden. De 2e keer, ging het om het herstel als gevolg van de 2e wereld oorlog: De bezetter had de stenen in kuil gegooid, omdat er een vliegveld moest komen.

Uniek aan dit hunebed zijn haar drie sluitstenen. Normaal is er altijd maar een sluitsteen aan elke kant. Maar hier is er één grote met daarnaast twee kleine.

D53 ligt op nog geen 200 meter van D54. Dit hunebed is iets kleiner en heeft 6 van de oorspronkelijk 7 dekstenen. Samen liggen ze tegen de bult van de 19 meter hoge Havelterberg.

Deze hunebedden liggen aan de rand van het grote natuurgebied Holtingerveld. Hier is de heide prachtig paars in de nazomer, en een bezoek meer dan waard! Mede hierom staat dit hunebed dan ook op de 2e plaats.

Hunebed D18 Rolde

Dit hunebed blinkt uit om haar vorm. Met name de symmetrie valt gelijk op.

Hunebed D18 Rolde Hunebed D18 Rolde

Hunebedden zijn in het verleden regelmatig door mensenhanden aangepast. Wat er meestal het eerste gebeurde was dat de grond van de dekheuvel uitgegraven werd, nieuwsgierig naar wat er te vinden was. De meeste hunebedden zijn nu, als een skelet van een bouwwerk, geheel boven de grond.

De gegroepeerde stenen werden ook nogal eens door waanideeën in een kwaad daglicht gezet. Met name in de middeleeuwen dwaalden hier heksen, of had de duivel zelf ze daar neergegooid.

Dat de hunebedden in Rolde er relatief goed bij liggen is daarom ook bijzonder. Temeer om dat de middeleeuwse kerk er vlak bij staat. De gemeenschap in Rolde was wellicht wat milder ten opzichte van de steenhopen.

Hunebed d18 te Rolde in 1918. Hunebed d18 te Rolde in 1918. Foto: van Giffen

De 2 bomen op de oude foto zijn er niet meer. De grote boom in het midden is weg sinds 1984. De boom rechts is al omgewaaid in 1922.

Dit hunebed is al lange tijd een schilderachtige stek, nabij de begraafplaats van Rolde. D18 vormt een paar samen met D17. Daar staat nu nog steeds een boom bij.

Wandeling bij de hunebedden

Een leuke wandeling, is die van Rolde langs de Slokkert door nationaal park de Drentse AA. Je komt dan ook nog bij de schaapskooi, en ziet wellicht de schaapskudde op het Balloërveld.

Video wandeling van de hunebedden naar de Drentse AA.

D45 Emmerdennen

Dit hunebed is, met 18,5 meter, het op 2 na grootste hunebed van Nederland. Het ligt prachtig in het heuvelachtige Emmerdennen op een zandberg. Het heeft 6 van de 9 dekstenen. De vele kransstenen zijn gereconstrueerd in 1957.

Hunebed D45 Emmerdennen Hunebed D45 Emmerdennen.

Het Emmerdennen natuur gebied ligt tegen het centrum van Emmen aan. We hebben er onlangs nog een afwisselende wandeling gemaakt. D45 ligt op ongeveer 10 minuutjes lopen van het station Emmen.

Koning Lodewijk Napoleon, zou hier met zijn paard op de grootste deksteen gesprongen zijn. Er is daardoor een scheur in de steen gekomen, maar of dat waar is zullen we nooit weten.

Vertrouwd en veilig op vakantie

Had je graag op vakantie gegaan dit jaar, of is je reis zelfs geannuleerd?

Boek bij natuurhuisje.nl je contactloos verblijf.

Heerlijk een huisje huren zonder risico te lopen. Zonder contact met de verhuurder, of andere vakantiegangers!

Hygiëne en regels van het RIVM.
Natuurhuisje.nl logo

Landal Hof van Saksen

Meer informatie & boeken bij Hof van saksen.

Luxe vakantiepark met heerlijk zwemparadijs waar je wel 600 meter met de glijbaan kan!

Booking.com deals in Drenthe

Ontdek alle deals en accommodaties in Drenthe bij Booking.com!

Hotel de Vlijt Booking.com

Meer informatie & boeken bij Hotel de Vlijt. Aanrader! Fantastisch eten in het Kasteel van Coevorden en slapen direct aan de gracht in vestingstad Coevorden.

Bekijk alle prachtige parken in Drenthe bij Roompot Vakanties.

  • Zie de aanbiedingen
    bij onze partners:
  • Fletcher logo. Landal logo. booking.com logo Voordeeluitjes logo Tui logo Belvilla-logo Hotels.nl-logo