Veenhuizen

In Veenhuizen staat het Nationaal Gevangenis Museum. Pal voor de ingang stopt ook de boeven bus en kan je opstappen voor een rondritje door Veenhuizen met zijn rijke en unieke historie.

star
star
star
star
star
star

Gevangenis dorp

Tot aan 1984 was dit unieke dorp afgesloten voor mensen van buitenaf. Veenhuizen kent niet echt een dorpskern maar gestichten, ambachtsclusters en medische gebieden. Tijdens een wandel- of fiets tocht op de vele routes door en om Veenhuizen, zie je de verschillende typen dienstwoningen nog staan. Veenhuizen kende vele (bij)namen: Maatschappij van Weldadigheid, gevangenis dorp en Hollands Siberië.

Veenhuizen Informatiecentrum

Veenhuizen Informatie centrum

Wandel- en fietsroutes.

Vanaf de parkeerplaats aan de Laan Weldadigheid, waar je gratis kan parkeren, kan je gelijk de vele wandel- en fietsroutes starten. Aan de overkant vind je het informatiehuisje. Je ziet hier ook het gevangenis museum liggen.

Afgesloten dorp

Wist je dat Veenhuizen tot aan 1984 een afgesloten dorp was? Het dorp had daarom ook eigen kerken, scholen, hospitaal, apotheek, zwembad, en een verenigingsgebouw. Alleen de mensen die er werkten mochten er ook wonen. Dus als je met pensioen ging, of de dienst verliet, moest je ook uit het dorp verhuizen.

Veenhuizen

Gebouwen met woorden en spreuken

Unieke historie

Veenhuizen is een dorp wat een heerlijke eigen uitstraling heeft van jaren geleden. Van de betonnen bushokjes tot aan de vaak werk stimulerende woorden boven op de verschillende huizen. Vele gebouwen zijn gerestaureerd en zien er prachtig uit.

Wereld erfgoed

Niet voor niets is dit gebied hier als Kolonie van weldadigheid in 2017 genomineerd voor de wereld erfgoed lijst.

Kolonie van weldadigheid

Johannes ven den Bosch

Vanaf 1823 werd door Generaal Johannes van den Bosch het eerste gesticht in gebruik genomen.

Landbouwkolonie

Door de armoede in die periode werden kansarme gezinnen verplaatst uit de steden, om onder streng toezicht werk te verrichten op de nabijgelegen akkers.

Weeskinderen

In het najaar van 1824 worden er 3 schepen met elk 200 weeskinderen overgebracht van Amsterdam, naar Veenhuizen.

Paupers landlopers en bedelaars

Er werden nog 2 grote gebouwen geplaats en zo kwamen er nog tienduizenden andere arme mensen voor "verpleging" en "heropvoeding" tijdens de 19e eeuw.

 

Kaasproeverij Kaaslust

Onze wandelroute brengt ons andere ook naar het Maallust complex. Hier vind je enkele ondernemers die verschillende producten maken zoals kaas en bier.

Kaaslust proeflokaal

Kaasproeverij

Kaaslust is een ambachtelijke kaasmakerij en proeverij. Honderden kazen kan je zien liggen rijpen achter het glas en vele kazen kan je proeven in het winkeltje.

Kaaslust gebouw

Willem Cornelis Metzelaar

Architect Willem Cornelis Metzelaar heeft het pand ontworpen en het is gebouwd in 1903. In 2010 is dit gebouw weer volledig gerestaureerd en ingericht voor de bereiding van kaas.

Bierbrouwerij Maallust

Oude graanmalerij

Wat eens een graanmalerij was, is nu een bierbrouwerij geworden.

Brouwerij Maallust Ketels

Frisse start

25 ondernemers hebben in 2011 de start gemaakt hier een bierbrouwerij te beginnen. Dit heeft geen windeieren gelegd.

Leven in de brouwerij

Nu wordt dit bier door heel Nederland verkocht, en hebben ze ervoor gezorgd dat er in het opgeknapte maallust complex, weer "leven in de brouwerij" is gekomen.

Maallust Brouwerij
star
star
star
star
star
star